Hulp van de ongelovigen uit noodzaak

Vraag:

Vandaag de dag zijn er een aantal studenten van de kennis die zeggen dat al-isti`aanah (het zoeken van hulp) bij de moeshrikien (veel godenaanbidders) valt onder al-moewalaat[1] en dat dit ongeloof is. Want het zoeken van hulp bij de ongelovigen wordt als ongeloof gezien. En wordt deze kwestie als een zaak van idjtihaad[2] gezien of is dit een kwestie van walaa (liefde) en baraa (haat)[3]? Wij wensen graag een verduidelijking.

Antwoord:

Deze woorden zijn woorden die afkomstig zijn van een onwetende die niet weet wat hij zegt! Het zoeken van hulp (bij de ongelovigen) wanneer daar een behoefte aan is en uit noodzaak is geen moewalaat. Dit valt onder omgang. Net zoals dat wij wapens en goederen van hen kopen. Dit valt onder het uitwisselen van diensten en niet onder al-moewalaat. Al-Moewalaat is het hebben van liefde.

Wij zoeken hun hulp ondanks dat wij niet van hen houden. Alleen vanwege noodzaak en zo ook voor hun eigen belang want zij krijgen hier iets voor terug. Zij helpen ons niet gratis. Zij krijgen hier iets voor terug. Dit valt dus onder omgang en niet onder al-moewalaat!

Het is dus aan de moslim om Allah te vrezen en niet te spreken zonder kennis noch fatwa te geven zonder kennis noch dient hij de geleerden tegen te gaan!

Dit is ook geen kwestie van idjtihaad want er zijn bewijzen aanwezig. Aangezien er bewijzen zijn is dit iets wat tekstueel is vastgelegd. Het is geen kwestie van idjtihaad wat alleen al-istinbaat[4] inhoudt! Het is echter een uitspraak met bewijs zoals wij vermeld hebben aan jullie.

Maar zoals ik heb gezegd, het is aan de onwetende om stil te zijn. Vooral in deze belangrijke zaken. Hij dient zich er niet in te mengen met leugens en onwetendheid en te oordelen met ongeloof (koefr). Zo zie je hem oordelen met ongeloof. Wij zoeken toevlucht bij Allah! En dit keert terug naar hemzelf en het gevaar ligt bij hem! Het is dus aan een persoon om zich niet met valsheid in deze zaken te mengen en over Allah te spreken zonder kennis en de geleerden te beschuldigen.

Bron: https://archive.org/download/AUD20141003WA0011/AUD-20141003-WA0011.mp3

[1] Voetnoot vertaler: het nemen van de ongelovigen als vrienden.

[2] Voetnoot vertaler: idjtihaad, wat letterlijk inspanning betekend. Hier gaat het om islamitische geleerden die zich inspannen om tot een wettelijk oordeel te komen over een bepaalde kwestie waar geen duidelijk bewijs voor is.

[3] Voetnoot vertaler: Al-Walaa (het houden van de gelovigen en het helpen van hen). Al-Baraa (het distantiëren van de veel godenaanbidders en de ongelovigen).

[4] Voetnoot vertaler: het rechtsreeks trekken van een conclusie (islamitisch vastgestelde regelgeving) uit het bewijs.